Rieten dak

De kenmerken van een rieten dak

29 november '18

In het nieuwbouwproject Woonpark Hoevelaken worden straks enkele woningtypes aangeboden met een rieten kap.  Een rieten kap geeft een bijzondere, pittoreske en sprookjesachtige uitstraling, maar hoe zit het eigenlijk met de brandveiligheid en het onderhoud van zo’n dak? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje

Voordelen

  • Duurzame keuze
    Riet is een duurzame keuze, omdat het minimaal 25 jaar mee kan gaan. En wist je dat riet weer wordt hergebruikt als brandstof in energiecentrales of meststof wanneer het toe is aan vervanging? Je bent dus gegarandeerd groen bezig met een rieten dak.
  • Goede isolatie 
    Kies je voor een rieten dak dan maak je een milieubewuste keuze. Riet heeft namelijk dankzij zijn holle stengel een isolerende werking. Daarnaast reflecteert het warmte, hierdoor is het in de zomer lekker koel in huis en in de winter houdt het juist warmte vast. Ook bespaar je op je energiekosten.

Nadelen

  • Onderhoud
    Wanneer je voor een rieten dak kiest is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Mossen en algen kunnen het riet afsluiten van licht en lucht. Hierdoor zal na een forse regenbui het riet langer nat blijven en kan het uiteindelijk gaan rotten. Het is dus belangrijk om het laagje mos en de algen van je dak te verwijderen. Spuit het dak daarom in met anti-algenspray en laat het mos van het dak verwijderen. Zo verleng je de levensduur van je dak en ziet het er weer mooi en verzorgd uit.

Hoe zit het met de verzekering?

Een veelgehoord nadeel van een rieten kap is dat deze duur zou zijn om te verzekeren. Echter, is het tegenwoordig minder duur dan vroeger om een rieten dak te verzekeren. Vooral modernere constructies met riet doen in kwaliteit en veiligheid bijna niet onder voor dakpannen, waardoor ook de verzekeringspremies nauwelijks hoger liggen. 

Meer informatie?

Voor de ontwikkeling van de woningen werkt de architect samen met Vakfederatie rietdekkers. We verwijzen je daarom voor meer informatie over rieten daken door naar de website: www.riet.com.

  Bekijk het woningaanbod
  Ik heb een vraag