Kennis maken met de buren? Tijd voor appeltaart!

9 mei '22

Je woont net in je nieuwe huis, de meeste spullen hebben een eigen plekje gekregen en de kat is ook al een beetje gewend. Nu heb je eindelijk tijd om kennis te maken met die leuke buren. Veel meer dan zwaaien is er in alle drukte nog niet van gekomen. Hoe leuk is het dan om een heerlijke appeltaart voor ze te bakken? Dan kun je meteen die nieuwe oven in die prachtige keuken uitproberen. Hier het recept van een Franse appeltaart.

image alt

Nodig voor Franse appeltaart

  • Taartdeeg
    • 250 gram bloem
    • 125 gram koude boter
    • 2 eetlepels suiker
    • 1 ei, los geklopt
    • snufje zout
  • 1 1/2 kilo friszure appels
  • 1/2 citroen
  • 50 gram suiker + 1 eetlepel
  • boter en bloem om de vorm in te vetten
  • 3 eetlepels gesmolten boter
  • 2 eetlepels abrikozenjam

Taartbodem maken

  • Zeef de bloem in een kom en doe er de suiker, snufje zout en de koude boter in blokjes bij
  • Verkruimel het deeg tussen je vingers en schnek het los geklopte ei toe.
  • Kneed snel tot een bal en laat het deeg verpakt in huishoudfolie 30-60 minuten in de koelkast rusten

Appelcompote maken

  • Schil 900 gram van de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine blokjes
  • Verwarm de appelblokjes samen met de suiker, rasp en sap van 1/2 citroen en 2 eetlepels water in een pan tot een compote. Leg het deksel half op de pan en na een kwartiertje heb je appelcompote. Laat afkoelen.
image alt

Bouwen en bakken

  • Verwarm de oven op 180º C
  • Vet een taartvorm, liefst met losse bodem, in met boter en bestrooi lichtjes met bloem
  • Verdeel het deeg over de vorm en vul met de afgekoelde appelcompote
  • Snijd de resterende appels in vieren, verwijder het klokhuis en schil de appelkwarten. Snijd in dunne plakjes
  • Leg de plakjes dakpansgewijs eerst aan de buitenring helemaal rond
  • Daarna leg je de partjes in tegenovergestelde richting in de binnenring
  • Kwast in met gesmolten boter en strooi er 1 eetlepel suiker over
  • Zet de taart 45 minuten in de oven tot de partjes mooi gekleurd zijn
  • Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en kwast de nog warm taart in om een mooie glans te krijgen.

Heb jij een vraag? Contact
Meer nieuws lezen? Nieuws