Geschiedenis en hedendaags ontwerp verwerven

10 mei '17

Van werkfunctie naar woonbeleving. BPD verlaat na 53 jaar het terrein naast Huize Hoevelaken en laat een prachtig woonpark achter. Hier verschijnen straks zo’n 180 woningen. Kok Mulleners van Mulleners+Mulleners Architecten staat aan de wieg van dit Woonpark Hoevelaken. “Dit gebied is dorps, landelijk en toch statig door het kasteel. De prachtige geschiedenis van deze plek gaan we verweven met een hedendaags ontwerp waarin geen woning hetzelfde is.”

De omgeving erbij betrekken

Kok Mulleners is samen met zijn broer Ton in 1990 architectenbureau Mulleners+Mulleners gestart. Inmiddels werken er zo’n 20 mensen aan uiteenlopende projecten. Daarbij draait het niet alleen om architectuur maar is vooral de omgeving van doorslaggevend belang.

“Wat is de geschiedenis van een locatie, en hoe kunnen wij hier hedendaags op reageren?”, haalt Mulleners aan.

“We proberen ons echt in te leven in de plek en elementen als bomen of zichtlijnen in het ontwerp te integreren.”

Kok Mulleners

Geen adres meer nodig

Voor Mulleners is het ook van belang dat er variatie ontstaat in het ontwerp. “Dat zie je bijvoorbeeld terug in het project OpBuuren dat we in Maarssen hebben gerealiseerd. Hier is geen gevel hetzelfde. Klassieke jaren 30-elementen - in hedendaagse stijl - als erkers, torentjes en uitstekende dakranden wisselen elkaar af. We proberen elke woning individueel herkenbaar te maken. Zo herkenbaar dat je je adres niet meer hoeft te noemen, maar alleen je woning hoeft te beschrijven.”

Maarssen Opbuuren

Alsof het door de jaren heen is ontstaan

De elementen die de ontwerpen van Mulleners+Mulleners zo herkenbaar maken, komen ook terug in Woonpark Hoevelaken. “We willen een rijkheid en afwisseling in de woningen realiseren. Korte rijtjes, tweekappers en vrijstaande woningen. Met daarbij individuele herkenbaarheid. Het dorp moet eruitzien alsof het door de jaren heen is gegroeid”, geeft Mulleners aan. “Daarnaast moéten we natuurlijk de prachtige omgeving bij Woonpark Hoevelaken betrekken.”

Bijzondere invloedssferen, één gemeenschap

De locatie van Woonpark Hoevelaken kenmerkt zich volgens Mulleners door een aantal bijzondere invloedssferen. “Het achterland met zijn mooie uitzichten, de vijver, het kasteel en het naastgelegen dorp. Dit vangen we door de natuur bij woningen te betrekken, een orangerie te realiseren, de statigheid te vangen in een villawijk en boerenerven te creëren. Ondanks deze verschillende sferen voel je je straks echt deel van een gemeenschap.”

Recht doen aan de geschiedenis

Mulleners is verantwoordelijk voor het totale weefsel van Woonpark Hoevelaken, de familie van vormen zoals hij het zelf noemt. Architect Liesbeth van der Pol pakt de specials op. Mulleners zegt trots: “Het is toch prachtig dat wij op deze locatie zo’n enorme diversiteit kunnen neerzetten. We zitten nog volop in de uitwerking van de details, maar we gaan zeker recht doen aan de geschiedenis.”

  Planning
  Architect Liesbeth van der Pol