Licht maakt je woning af! Tijd voor een lichtplan

7 februari '20

Bij een nieuwe woning denk je meestal als eerste aan de meubels, vloer en verfkleuren. Licht staat waarschijnlijk niet op je lijstje van Things to do. Maar licht in huis is juist een van de belangrijkste sfeermakers. Licht maakt je woning af. Tijd voor een lichtplan, dus.

Vergeet niet dat mooie schilderij uit te lichten

Een lichtplan gaat niet over jouw keuze voor een bepaalde stijl lampen, maar over de hoeveelheid licht in huis op verschillende plekken. Voor je een lichtplan kunt maken, moet je uiteraard eerst weten hoe je je woning gaat inrichten. Boven de eettafel en in de keuken heb je meer licht nodig dan in de zithoek waar je vooral sfeer wilt creëren. Lees je altijd de krant in die fauteuil in de hoek? Dan is een spotje handig of een schemer- of booglamp die jou bijlicht. Met een dimmer op de lampen maak je het gezellig in huis als je het fellere licht niet nodig hebt. Vergeet ook niet het mooie schilderij aan de muur uit te lichten!

En hou je van lekker lang in de badkamer vertoeven? Ook daar kun je veel meer dan de geijkte felle lamp in het midden van de ruimte. Gezellige hoekjes en indirecte spotjes maken ook deze ruimte sfeervol. Een ledlamp boven de spiegel is voldoende als je feller licht nodig hebt. Heb je een lichtplan voor je hele woning gemaakt? Kies dan de lampen die daarbij passen. In jouw eigen stijl.

Badkamer

Reguleren met een app

Maak je nieuwe woning een smart home. Met één app kun je bijvoorbeeld alle lichten in huis bedienen. Ook op afstand. Superhandig en een veilig gevoel. Als de lichten aangaan lijkt het immers of je thuis bent. Er is veel aanbod in systemen voor smart homes. Onderzoek de mogelijkheden en hou er daarbij rekening mee of je een systeem ook kunt koppelen aan andere smart home-opties, zoals het regelen van de temperatuur.

Ook wonen in Het Landgoed? Bekijk bouwnummer 34
Ook wonen in Het Landgoed? Bekijk bouwnummer 35