Aniek en Rutger delen hun ervaring met het maken van een lichtplan

27 november '20

Aniek en Rutger, twee enthousiaste kopers van een unieke watervilla in woonpark Hoevelaken, delen hun ervaring met het maken van een lichtplan in samenspraak met Lightboxx. ''Als koper ben je geneigd om na te denken over badkamer, vloer en keuken maar te weinig over licht”

“Wij hebben eigenlijk heel veel geluk gehad.”

Aniek woont sinds een jaar in Amersfoort Nieuwland. Ze heeft samen met Rutger een nieuwbouwhuis gekocht in Hoevelaken. Rutger heeft 3 kinderen: Thomas (17), Guido (16) en Eline (14) en samen zijn zij op zoek gegaan naar hun droomhuis. Rutger vertelt: “We zaten begin maart, toen Corona begon, een beetje op Funda te swipen, om te kijken of er wat tussen zat. En ineens kwamen we dit tegen en toen dachten we, zal dit echt waar zijn?”

Rutger vroeg zich af: “Waarom is deze woning er nog, is dat niet raar? Eigenlijk kwamen we per toeval uit bij Woonpark Hoevelaken, een aantal kopers hadden zich in coronatijd blijkbaar teruggetrokken en toen kwamen twee huizen vrij. Wij hebben eigenlijk heel veel geluk gehad.”

 

image alt

“Je leert elkaars smaak beter kennen”

Aniek: “We wilden graag iets in de buurt en we zochten naar iets landelijks. We hebben ook wel naar bestaande bouw gekeken maar dan kom je vaak tot de conclusie dat je nog allerlei dingen wilt aanpassen om het naar je smaak te maken. Nergens kwamen we de combinatie tegen van locatie, uitzicht en een canvas waar je zelf helemaal invulling aan kan geven. We konden nu ontwerpen en uitdenken. Dus dat maakte dat we er met het hele gezin voor wilden gaan. Ook voor de kinderen kwam dit huis goed uit de bus. De goede locatie was een belangrijk argument omdat zo hun school goed te bereizen is.”

Rutger vult aan: “We hadden ook nog een boerderijtje in Soest bekeken maar deze plek in Hoevelaken was eigenlijk gelijk fantastisch. Om samen een nieuwbouw avontuur als dit aan te gaan, dat is iets wat we nog niet hadden meegemaakt. Leuk om een groot project samen aan te gaan.”

Aniek: “Je leert elkaar nog beter kennen en elkaars smaak, (zeggen ze beide lachend). Een grote test. Er komt zoveel op je af.”

Foto: Lightboxx

“We komen op de meest bijzondere plekken”

Rutger: “Doordat de aannemer in Zutphen is gevestigd, zitten veel toeleveranciers in Twente, dat is af en toe best lastig buiten onze werktijden te plannen. We komen wel op de meest bijzondere plekken. Van de trappenboer in Beerzerveld tot de stalenschuifpui in Weerselo, we zijn overal geweest.”

Aniek: “De kinderen waren uitgesproken enthousiast, ze zien het als een upgrade en dan gaat het natuurlijk over de grote van de kamers? Gaan we er wel op vooruit? Ze krijgen straks een eigen badkamer, dat is natuurlijk al fantastisch. Ze zijn ook al mee geweest om te kijken en ze vinden het heel erg leuk en interessant allemaal.

Rutger: “Eline, de jongste, zij zit nu in 3e van het Vathorst College, er komen een heel aantal klasgenootjes van haar uit Hoevelaken, waar ze dus dichterbij komt te wonen dus dat vindt ze wel heel leuk.”

Aniek: “Samen met Eline hebben we een Pinterest bord aangemaakt en we vinden het heel erg leuk om daarmee bezig te zijn.”

image alt

“Willen jullie gaan nadenken over een lichtplan?”

Aniek: “We kregen de opdracht van onze aannemer: Willen jullie na gaan denken over een lichtplan en waar jullie de stopcontacten en alle lichtpunten willen hebben? We bedachten dat we op zoek moesten gaan naar een bedrijf die ons daarbij kon helpen en toen was 1 en 1 eigenlijk 2. Wat wel grappig is om te vermelden, voor alle grote beslissingen zijn we steeds bij twee partijen langs gegaan en met het licht hebben we dat niet gedaan. We vonden het gesprek bij Lightboxx meteen een heel erg leuk gesprek. Ik denk dat we heel vaak zijn langsgereden.” Vertelt Aniek lachend, “we waren onder de indruk van het pand in Nijkerk en van de verlichting als je ’s avonds langsrijdt.”

Rutger: “Het was gewoon een vrijblijvende kennismaking zonder dat er druk werd uitgeoefend of dat je het gevoel had dat je in een verkoopgesprek zat. Daar ben ik heel gevoelig voor. Ik houd helemaal niet van keukenboeren die meteen een handtekening willen hebben. Dan loop ik gelijk de deur uit. Bij Lightboxx werden we heel warm ontvangen.”

Foto: Lightboxx

image alt

“Wij hadden ons daar nog nooit in verdiept”

Gerwin, Lightboxx vroeg in het eerste gesprek: Hoe zit het met jullie stroompunten? Hebben jullie flexibiliteit richting jullie aannemer? Dat vond ik echt heel erg mooi aan dit project van Woonpark Hoevelaken, dat jullie nog heel veel zelf konden bepalen. De kopers zijn hier eigenlijk zelf de architect, waarbij jullie ook zelf mochten aangeven waar de verlichtingspunten komen en dat is wel echt uniek. Dat stond nog niet per definitie vast dus dat is ideaal. Normaal kost het gemiddeld 250 euro per lichtpunt dat je verschuift, dat zijn serieuze kosten waar je vaak rekening mee moeten houden.”

Rutger: “Vooraf is het dus handig om daar alvast over na te denken, al die stroompunten zijn vaak al bepaald. Waar je ook nog mee geconfronteerd wordt zijn installatiekosten, het moet natuurlijk allemaal nog geïnstalleerd en opgehangen worden. Plus alle mooie lampen en het materiaal zelf. En dat moet je dan weer inpassen in de planning van het grotere geheel. Bijvoorbeeld: Moet het installeren van de verlichting dan voor of na de vloer?”

Foto: Lightboxx 

image alt

“Als koper denk je te weinig na over licht”

Aniek: “Keuzestress is wel een beetje de rode draad in dit hele project. Als koper ben je geneigd om wel al na te denken over een badkamer, een vloer en een keuken maar eigenlijk veel te weinig over licht. Dat is vaak een ondergeschoven kindje, wat maakt dat je ook echt verrast wordt als je je er voor het eerst in gaat verdiepen.”

Rutger: “Er zijn enorme sfeerbelevingsverschillen voor een badkamer bijvoorbeeld, hoe een badkamer voelt of kleurt is ook afhankelijk van de verlichting. Want je kan een tegel heel mooi vinden maar dat is dan waarschijnlijk op basis van de verlichting in de showroom, dat zegt niks over hoe die tegel eruit komt bij jou thuis en dat besef is wel echt geland. Vaak heb ik de neiging om te denken, dat kan ik zelf wel, laat mij dat nou maar gewoon even doen. Dat is er altijd wat… dan gaan maar drie van de vier schroeven er in een keer goed in en bij de vierde stuit ik op iets in het beton waardoor er ineens een heel gat in de muur ontstaat. Dan is te zien dat het niet professioneel gedaan is en dan denk ik dat ik nog redelijk handig ben. Uiteindelijk ben ik niet tevreden met het eindresultaat. Het totaalplaatje moet gewoon kloppen en daar wil je achteraf geen spijt van krijgen.”

Foto: Lightboxx 

“Voor je gevoel woon je er al bijna”

Aniek: “Het voelt ergens nog heel lang omdat je tot ver in detail moet weten hoe het er straks uit gaat zien. De indeling van je woonkamer heb je al gemaakt zodat je het lichtplan daar ook op kan afstemmen, je moet weten waar de bank komt en waar de eettafel komt te staan. Voor je gevoel woon je er al bijna, in ieder geval in je hoofd en dan moet je nog een jaar wachten. Ik vind het wel heel leuk dat de andere huizen al een heel eind gebouwd zijn dan kunnen we wel alvast zien hoe het er straks uit gaat zien, in ieder geval qua ruwbouw. De staalconstructie is heel tekenend, hoe hoog gaat het worden en hoe lang en hoe breed. Dat kunnen we alvast bij buren bekijken en dat is fijn.”

Rutger: “We hebben wel wat van die programma’s gebruikt om een 3D-impressie te krijgen. Van de keuken- en de badkamerleverancier krijg je die ook. Ergens wordt je voorstellingsvermogen wel gevoed maar voor wat betreft het totaalplaatje en hoe het allemaal bij elkaar eruit komt te zien. Dat blijft gelukkig een verrassing, dat vind ik ook wel leuk.

Tekst: Corine Feenstra - CoPro Multimedia 

  Ik heb een vraag
  Meer nieuws lezen